Aptitretare inför sommaren

Aptitretare inför sommaren

Som en liten aptitretare inför sommarens etablerade countryfestivaler, tar vi avstamp i Ejendals Arena i Leksand. Den 1-2 maj bjuds på en sprillans ny countrygala och nostalgiafton.

*
Pierre Mörk.

Fredagen den 1 maj inleds countrygalan. Uppträder gör The Bellamy Brothers, Rip Masters feat Ray Campi, The Derailers, Kikki Danielsson & Roosarna, Zydeco Annie and the Swamp Cats och bakom DJ-spakarna finner vi Svante Grundberg. Lördagen är det nostalgiafton med betoning på rock n’ roll och rockabilly. Då lirar The Refreshments, Ray Campi and his rockabilly rebels, Sonny Burgess and the Pacers, Gert Lengstrand och John Lindberg trio. Även denna dag vänder Svante Grundberg plattor.

För den som vill ha lite musik med sig hem, kommer det även att arrangeras en skivmässa i samband med festivalen. Möjlighet kommer även att ges att få autografer från en del av artisterna som uppträder under helgen.

För att få mer kött på benen stämde jag av informationen med evenemangsansvarige Pierre Mörk, på Ejendals Arena. Till sin hjälp har Pierre sin kollega Mats ”Matta” Ingels, och tillsammans besitter de en bred kunskap och gedigen bakgrund inom området musik, och evenemang.

Berätta lite om  tankarna bakom och tillkomsten av festivalen?

– Grundtanken  är att detta arrangemang ska vara en kick-off på sommaren för country- och rockintresserade. Det finns en djupt rotad tradition här uppe i Dalarna med  omnejd, och vi vill ge entusiasterna en möjlighet att leva ut sitt intresse, med en bra start på sommaren, säger Pierre Mörk.

Ska det bli ett återkommande arrangemang?

– Vår förhoppning är att detta ska bli ett årligt återkommande evenemang. Vi satsar långsiktigt på våra arrangemang. Sen är det viktigt att säga att det som vi gör, vill vi köra med kvalité.

Hur ser ert koncept  ut?

– Konceptet går ut på att vi vill ge besökarna en härlig upplevelse. Vi har lyckats locka till oss artister i toppklass, och det är  otroligt kul att kunna presentera ett så pass starkt artistfält som vi gör. Men inte bara det, vi vill se till att alla sinnena stimuleras, och kommer även att ha utställare av olika slag, som kommer att bidra till en skön stämning, säger Pierre och fortsätter:
–  En annan positiv sak, är att vi kan erbjuda besökarna en helhet. I och med att Leksands IF äger campingen, så kan vi på ett lätt och smidigt sätt ge kunden både en upplevelse, men också möjligheten till bekvämlighet.

Pierre Mörk berättar att han själv har en bred musiksmak, och lyssnar på allt från hårdrock till country.

–  Samtidigt är det skönt att arbeta med en så pass erfaren person som Mats Ingels. Den mannan kan allt om musik, och han kan dra fram en kontakt ur varenda ficka han  har. Vi jobbar även aktivt gentemot andra countryintresserade. Vi har valt att göra det för att kunna få och skapa en kunskap inom området, som gör att vi kan åstadkomma en så pass bra upplevelse som vi kan, berättar han.

Favoritartister?

– Mina egna favoriter är nog ett band som faktiskt kommer att uppträda är hos oss, nämligen The Bellamy Brothers. Jag nynnar troligtvis allt för ofta på ”Let your love flow”. Men jag har också en svaghet för The Derailers, och det är riktigt kul att båda kommer.

Vilka är  dina fem önskebokningar?

– Självklart finns det en del artister som man vill ha hit. Jag nämnde ju tidigare att jag gillar The Bellamy Brothers, och  de kommer ju hit, så det är ju bra. En artist som jag personligen skulle vilja få hit är ikonen Willie Nelson. Det hade ju varit helt grymt!

Kan du berätta lite om valet av årets artister?

– I år ville vi ha en bredd i vår artistensemble. Vi har band som The Derailers, som kanske inte är så kända bland vanligt folk i  Sverige, men väldigt stora inom countrymusiken. Samtidigt ville vi även kunna erbjuda lite mer svensk touch på det, och därför kändes Kikki Danielsson helt rätt. Det känns som om vi kan ge alla besökare något speciellt, säger Pierre.

Vilka festivaler  besöker du själv?

– Jag själv har tyvärr inte haft möjligheten att kunna åka på någon countryfestival, men jag försöker gör det bästa av det jag kan om country. Jag hoppas också kunna ta mig tid att besöka Lida och Furuvik under sommaren.  Samtidigt är det jätteviktigt för oss att faktiskt lyssna på dem som kan country, och lära oss samtidigt som vi arbetar med det. Man måste vara ödmjuk och vilig att lära av människor som kan. Det är, och kommer bli en kul resa.

Vad krävs för att du ska bli nöjd med festivalen?

– För att det ska bli ett lyckat evenemang, och för att jag  ska bli nöjd, ska alla som kommer hit att ha ett leende på läpparna när man  åker hem. Det kan låta som en klyscha, men det finns en sak som är den absolut  viktigaste att förstå när det kommer till evenemang. Det är att man gör det för  besökaren. Därför är det viktigt för mig att de som kommer är nöjda och glada, avslutar Pierre Mörk vårt samtal.

Text: Georg Ryttman
Foto: Privat

[Artikeln är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]