Sprit och knallhattar

Sprit och knallhattar

Whisky & Dynamite bildades i samband med en fest sommaren 2005, mest som en kul grej, men med tiden har satsningen blivit seriös. Gruppens enda kvinnliga medlem – Linda Jansson – berättar mer.

Whisky & Dynamite spelar huvudsakligen akustisk bluegrassinspirerad musik med en personlig touch, men även elektrisk countryrock om den som bokar bandet så önskar.      

– Ibland händer det att arrangörer, mestadels företagsjobb, vill ha en helkväll med dans. Istället för att boka två band, – ett som underhåller och ett som spelar upp till dans – kan de boka oss hela kvällen. Det blir både smidigare och billigare för arrangören, och om vi redan har riggat upp PA-anläggningen och finns på plats så kan vi lika gärna stanna ett par timmar extra. Däremot kör vi inte det traditionella dansbandsstuket, utan då blir det country-covers. Carlene Carters ”Every little thing” till exempel, är en fantastiskt bra bugglåt.

Linda fortsätter med att berätta att line dance-utövarna också brukar fråga efter det lite rockare stuket. Oftast dansar de till förinspelad musik, men kan behöva lite omväxling av ett live-band.

– Men som sagt, det är det akustiska setet som tagit oss dit vi är idag och det ”elektriska” setet är en liten bonus.

Att Whisky & Dynamite började spela denna genre beror främst på att Linda och hennes man Peter Dahl lyssnat på country och bluegrass i flera år och länge velat starta ett band inom denna musikstil. Men de hade inte lätt att hitta fler musiker som ville eller kunde spela country.

– Peter köpte en banjo och började träna, medan hans son Jimmy började lira Dobro. Sen kom Jimmys kompisar Tomas och Stefan med i bandet, och sist in var basisten Krilla som lirat hårdrock med Peter förr i tiden, berättar Linda.

Eftersom Krilla Jonsson inte kom med förrän skivomslaget till debut-cd:n Lilla Texas var på tryckeriet för pressning så figurerar han inte heller på omslaget.

– Vi började nämligen i fel ände, skivinspelning först och sammansättning av bandet samt repetitioner senare. Det som är kul är att vi är två generationer i bandet, vilket är en suverän blandning! 

Bland gruppmedlemmarnas musikaliska influenser nämner Linda Alisson Krauss & The Union Station (som hela bandet älskar), Hayseed Dixie, John Denver och Johnny Cash, Keith Urban, Samtrad Paisley.

Utöver Whisky & Dynamite har de flesta i bandet andra musikaliska projekt vid sidan av, antingen som trubadurer eller medlemmar i andra coverband.

– Vi agerar också husband i Cattiz Salonger, som är ett showgäng från Degerfors, förklarar Linda. Än så länge är det ingen av oss som livnär sig helt och fullt på musiken men det är en stor dröm! Whisky & Dynamite prioriteras givetvis och det är där vi lägger krutet.

Det mesta av gruppens låtskatt skriver de själva, medan ungefär var tredje live-låt är covers.

– Det kan vara allt ifrån ”Grandmas featherbed” av John Denver till en omgjord version av ”Sharp dressed man” av ZZ Top.

På albumet Lilla Texas har Linda, Peter och Thomas Holmstrand (som inte är med i bandet) skrivit det mesta av materialet. Ett par låtar är skrivan av Stefan och Jimmy. Endast tre sånger är covers.      

– Numer skriver hela bandet musik och text till låtarna. Vi har blivit mer samspelta och jobbar ihop på ett bra sätt när vi komponerar. Texterna handlar om allt från livet på landet i ”Lilla Texas” , som är ett ställe utanför Degerfors, till förhållanden som tar slut. En låt som vi skrev på skoj handlar om Tanqueray Gin som är en god dryck. Och ”Tiden stannar” är skriven till ett par vänner som gifte sig. Vi skriver om allt möjligt helt enkelt, en del på skoj men också mycket seriöst.

För Linda och grabbarna i Whisky & Dynamite är syftet att underhålla sin publik, både live och på cd. En ny skiva är också på gång och jag ber Linda berätta lite om den.

– Vår nya cd har vi skjutit lite på framtiden och kan därför inte ge nåt releasedatum. Eftersom vi själva bekostar och pressar våra skivor så måste vi först få ihop det         ekonomiska. Därefter ska tiden finnas till att skriva låtar och spela in dem i studion.  Vi har börjat lite försiktigt och spelat in tre låtar. Vi vill inte slänga ihop något bara för att få ut en cd, utan det får ta sin tid. Det viktiga är att slutresultatet blir bra!  

Likväl på den kommande skivan som på Lilla Texas kommer bandet att blanda eget material med covers.

Whisky & Dynamite har redan från första plattan haft en del framgångar i radio. På frågan om det är något bandet tänker på när de jobbar med nya skivan svarar Linda:      

– Vi har inget kommersiellt tänkande utan spelar de låtar vi tycker om och kan stå för. Om sen radion plockar upp och börjar spela någon av dem så är det ett plus i kanten. Givetvis är radion ett suveränt media att nå ut till folk, ibland har folk ringt upp radiostationerna och frågat var man kan köpa vår skiva. Sånt är ju kul! Vi tror dock att vi når vår största publik via livespelningar.

För de som vill uppleva Whisky & Dynamite live inom en snar framtid, hur ser det då ut med bokningar framöver?

– Förra året var vi ju helt gröna och hade ändå tur att få spelningar runt om i landet. Vi knöt en massa kontakter som i år har resulterat i att bokningarna börjat ramla in så         sakteliga. I dagsläget har vi ca tio spelningar inbokade. Vi har också förfrågan på många fler, men vi väljer att inte gå ut med det förrän allting är klart. Vi ska bland annat spela på High Chaparall i år igen och ett av våra favoritställen Naasville Bluegrass festival i vackra Ätran. Förhoppningsvis får vi också återvända till festivalen i Furuvik där vi hade jättetrevligt förra sommaren.      

Har ni vägarna förbi Degerfors i Värmland så är det ett måste att titta in hos byns lokale konditor och smaka bakverket som stolt fått låna namnet Whisky & Dynamite!

– Den innehåller bland annat Whisky-essens i smörkrämen och är garnerad med små dynamitkubbar i röd marsipan. Jättegod!

Kuriosa:

Många av de svartvita bilderna på omslaget till  albumet Lilla Texas avser släktingar till Linda. Hennes pappa är dessutom född i den lilla stugan vid bäcken som det sjungs om i låten. Lilla Texas heter egentligen Ängebäck och är en liten lantlig idyll utanför Degerfors, där det fortfarande bor mycket hästfolk. Peter Dahl och Linda Jansson har skrivit ”När vindarna viskar mitt namn” tillsammans med Tomas Holmstrand. Vilken låt Roger Pontare vann den svenska uttagningen till Schlagerfestivalen med år 2000.

Text och foto: Georg Ryttman

[Artikeln är ursprungligen publicerad i Country Gazetten]