Boppers förgyller julen med ny skiva

Boppers förgyller julen med ny skiva

Många rock n’ roll- och countryartister har under åren spelat in egna julskivor och nu är det alltså dags för Boppers att komma med en egen. Alstret heter Jingle Bell Rock och är ute i butikerna den 15/11.

Jag börjar med att fråga Matte Lagerwall hur de kom på att göra en egen julskiva?

– Vi har fått många ”snälla, en julskiva” från vår publik så det var dags att göra en Jingle Bell Rock med mycket Doo wop och twang-gitarrer. 

Skivan innehåller en hel del gamla välkända spår, men också fyra nyskrivna jullåtar. Hur har ni valt ut materialet och kan ni berätta lite om de nyskrivna låtarna?      

– Vi ville ha några orginallåtar på plattan, så vi pratade med vår kamrat Kingen Karlsson som hade några pärlor i sin låda. Han skriver ihop med Stefan Hallgren och Björn         Höglund, man kan tro att Tomten kommer från Östersund!

Ni kommer i år att dels göra en egen julturné (Jingel Bell Rock) och dels medverka på Jerry Williams julshow i Globen Annexet. Om vi börjar med Boppers egna turné: Kommer ni enbart att spela jullåtar eller blir det uppblandat med gamla hits? Kan du beskriva turnén och showen lite närmare?

– Jingle Bell Rock-turnén blir en show med många låtklassiker från nya plattan, vi har förstås några av Boppers-hitsen med också: Under the boardwalk, At the hop, Surfin Bird m.fl. Vi  har även lånat in Ulf Sandsström (piano) och Bosse Gustavsson (saxofon) från Jump 4 Joy för att krydda julgröten ytterligare. Ulf kommer även att finnas med som grym entertainer och tillsammans rockar vi bort julbekymren på tre röda ackord!

På Jerkas julshow, kommer ni att kompa honom, eller uppträder ni själva?

– På Globen Annexet är det en helkväll med Julbuffé, Jerry lirar först med sitt band Rebel Dela Questa. The Boppers kommer att göra sin show i Jingle Bell Bar c:a kl 23.00 – 01.00. 

Boppers har ju skiftat medlemmar lite till och från under åren, vilka är med i gruppen under dessa julshower?

– I Annexet blir det Kenneth Björnlundh på trummor och sång, Mats Gaffa Karlsson på piano, sång, dragspel och lapsteel. Surjo Benigh lirar bas och sjunger, Matte Lagerwall och Ingmar Wallén på lead-sång och gitarrer. Samma gäng som spelade in julalbumet.

Vad är det som gör att rock n’ roll och jullåtar är så närbesläktade?

– Ingen aning, men julen är speciell. Den kan vara oerhört bluesig om man inte kan vara tillsammans med den eller dem man vill ha närmast sig, eller så är den fantastisk och överpyntad… som vissa jullåtar. Jag tycker det är en kul möjlighet att göra en temaplatta som man kan ta fram år efter år, själv har jag en hel låda som packas upp lagom till jul.

Hur ser era planer ut för 2007?

– Vi börjar med att lira in nästa platta som släpps till våren, fast just nu är det fokus på julplattan och turnén.

Vilka är era absoluta favoritjulskivor?

– Phil Spectors Christmas Album, Chris Isaak Christmas och Beach boys Ultimate Christmas.

Vad har ni för förhållande till countrymusik? Några favoriter? Bopper har aldrig funderat på att spela in en skiva med enbart countrylåtar?

– I bandet har vi alla olika smak och olika förhållande till country. Egentligen finns väl country i många musikstilar, precis som soul eller folkmusik. Några favoriter är Allison Krauss, Speedy West, Johnny Cash, Carlene Carter, Dolly Parton (Trio 2), Dwight Yokam och Willie Nelson. Vi har tidigare lirat in låtar som t.ex. ”Tempted” (Marty         Stuart) och ”Gotta get you near me blues”. Vi kanske får ihop material till en country-platta i framtiden.

Hur firar ni själva jul?

– Med mat och musik. Wop i grytan!

Turnédatum

November:
17 Jingle Bell Rock, Teatern, Härnösand
18 Casinot, Sundsvall
22 Jingle Bell Rock, Storsjöteatern, Östersund
23 Jingle Bell Rock, Storsjöteatern, Östersund

December:
6,8,9,13-16 Julshow i Globens Annex

Fler datum tillkommer.

Text: Georg Ryttman
Foto: Pressbild

Läs recension av skivan!

[Artikeln är ursprungligen publicerad i Country Gazetten]