En uppfriskande solokarriär

En uppfriskande solokarriär

Med många år bakom pianotangenterna, varav de fem senaste i The Refreshments, har Johan Blohm tagit steget över till att också starta en solokarriär.

I maj släpptes Johans debutskiva Reconsider Me på Bonnier Amigo och i höst ger han sig ut på turné. Hur har då försäljningen av Reconsider Me, som för övrigt recenserades i förra numret av Country Gazetten, fungerat i starten och vilket mottagande har skivan fått?

– Till dags dato har väl skivan inte sålt som vi hoppats och trott, men jag gissar att den kommer igång med tiden. Jag tror inte att folk ute i stugorna känner till varken skivan eller mig. När den spelats ett tag på radio och allt eftersom folk hör talas om den tror jag att det tar fart. Reaktionerna på skivan har överlag varit väldigt positiva vilket självklart gläder mig.

Hittills har cd:n bara marknadsförts i Sverige, men planer finns på att lansera den även i Norge, där countrymusiken är stor. Några övriga länder är inte aktuella för närvarande.

Jerry Lee Lewis och andra influenser

Pianospelet på skivan och arrangemanget för tankarna osökt till Jerry Lee Lewis. Jag undrar vad Johan har för förhållande till denna livs levande rock n’ roll- och countrylegend.

– Jag har så länge jag kan minnas beundrat Jerry Lee Lewis. Han är i mitt tycke världens störste genom tiderna i sin genre, både som sångare och pianist. Självklart har det påverkat mitt sätt att spela, men jag har aldrig härmat utan skapat min egen stil. Jag har lyssnat mycket på gamla boogie woogie-pianister som Albert Ammons och Amos Millburn, vilket också har satt sina spår. Hank Williams är en annan idol, liksom Gram Parsons, Charlie Rich med fler.

Partat med Jerry Lee   

Det går rykten om att Johan har festat med Jerry Lee Lewis på hans hotellrum. Jag passar på att reda ut vad som hände och om Johan fick chansen att spela sina låtar för The Killer. Han skrattar och svarar:

– Det låter nog häftigare än det är, är jag rädd. Efter en Jerry Lee-konsert någon gång på 80-talet blev jag och några till inbjudna till Jerrys svit av honom själv. Där stod ett piano och han spelade och sjöng för oss i många timmar. Han bjöd friskt på diverse drycker. En kul och unik upplevelse. Jag tyckte det var bäst att låta honom stå för underhållningen, så nej han har aldrig hört mig spela, om han inte har köpt min skiva i smyg förstås.

Parallella karriärer

Johan har inga planer på att sluta helt eller trappa ner på spelandet i The Refreshments, utan kommer att köra solokarriären parallellt.

– Åren i The Refreshments har varit kul. Jag har fått vara med om mycket och besökt platser jag aldrig hade fått se annars och jag har fått träffa intressanta människor. För det andra är det nog varje musikers dröm att kunna leva på att spela musik. Vi har turen att kunna leva ganska gott på musiken numera. Vad mitt soloprojekt anbelangar så är det inte heller någon nackdel att vara en del av The Refreshments, man får ju tack vare det en del gratis reklam.

Egen turné

I höst, efter The Refreshments sommarturné, ger sig Johan ut med sitt egna band på turné. Än så länge är bara två spelningar inbokade. Löpande information kommer dock att läggas ut på Johan Blohms hemsida www.johanblohm.com. Håll utkik där ifall du vill se honom uppträda live. Vilka musiker han har med sig på scenen får bli en trevlig överraskning.

– Jag har spelat med eget band i många år, långt innan jag började i The Refreshments. Det har varit ungefär samma personer som ingått i bandet. Jag har aldrig haft några         fasta musiker, utan föredrar att kunna välja fritt utan att någon behöver känna sig ratad.

Text: Georg Ryttman
Foto: Pressfoto

[Artikeln är ursprungligen publicerad i Country Gazetten]