Danni Leigh satsar på Europa

Danni Leigh satsar på Europa

Danni Leigh gör ett kärt återbesök i Sverige i sommar. Den här gången gästar hon Ydre Country Festival den åttonde juli och Gazetten har naturligtvis tagit pulsen på henne inför Sverigebesöket.

Det är inte bara till Sverige som Danni återkommer med jämna mellanrum, utan hon blir positivt emottagen även i andra länder i Europa.

– Personligen känner jag att den europeiska marknaden fungerar bättre för mig än den i USA, säger Danni. Jag upplever att publiken i Europa uppskattar mina liveframträdanden och min musik mer än vad de gör i staterna. De europeiska fansen har hela tiden stöttat min musik och jag vill koncentrera mig framöver på att spela in skivor och uppträda i Europa.

Countryns utveckling i USA

Danni berättar att situationen i Nashville och Texas för unga musiker som spelar traditionell countrymusik är väldigt krävande idag.

– Det är extremt svårt att klara sin försörjning som countryartist om man inte är kommersiellt inriktad. Radiostationerna i USA är inte intresserade av countrymusik som låter traditionellt, eller som anses vara “alternativ”.

Hon förklarar också att alternativ är det uttryck som idag används för den musik som vi countryälskare kallar traditionell och att traditionell country uppskattas mycket mer i Europa.

Danni Leigh har tidigare sagt att hon är missnöjd med att hennes låtar inte spelas i kommersiell radio. Jag undrar hur viktigt det är för henne och om hon överhuvudtaget skulle kunna tänka sig att kompromissa med sin musik för att få en radiohit.

– Det beror på vad du som artist är ute efter. Till en början så ville jag verkligen bli spelad på radio, men snart så insåg jag att det inte var nödvändigt att göra radiosuccé för att bli lycklig. Det underlättar en hel del om man blir spelad på radio i USA, t.ex. så tryggar det en framtid med turnéer. Kompromisser vet jag egentligen inte vad det är. Om jag någonsin blir spelad på radio igen så ska det vara med en sång jag älskar och som jag har skrivit. Jag överväger dock huruvida jag tror att folk uppskattar de låtar jag skriver och spelar in. Jag skulle aldrig sjunga eller spela in en låt som jag inte tycker är riktigt bra, bara för att bli spelad i amerikansk radio. Jag är också känd för att göra det svårt för mig.

Danni tycker att dagens utveckling av countrymusiken är väldigt störande.

– Det finns inget som går upp emot en riktig honky tonk-låt! Jag saknar det så mycket och som du förstår är jag inget fan av det ”nya” countrysoundet. Det är det som är kärnan i min kamp.

Många motgångar

Danni har stött på många motgångar på vägen. Hennes första album 29 Nights gavs ut den 20 oktober 1998. Tre månader efteråt la hennes skivbolag Decca Records ner verksamheten. Då var redan videon till 29 Nights filmad och skickad till CMT. MCA, som övertog de flesta kontrakten från Decca, var inte intresserade av Danni och utan skivbolag som stöttade henne så kom hon inte långt med sitt färska album. 

Så småningom fick hon ett nytt skivkontrakt, nu med Monument Records, en division inom Sony-koncernen. Där spelade hon in albumet A Shot Of Whiskey & A Prayer, på vilken hon var med och skrev tre låtar. Skivan höll dock på att aldrig se dagens ljus då Monument sköt upp utgivningsdatumet ideligen, för att därefter ta beslut att inte släppa den alls.  

Ett och ett halv år senare gavs den ut trots allt, efter påtryckningar från hennes fans. Albumet fick ingen som helst support från skivbolaget, men slog ändå igenom stort och var Amazon.coms femte bäst säljande album i Storbritannien och sjätte bäst säljande album i Nederländerna. Därefter fick Danni ett nytt skivkontrakt med Audium Records och gav ut sitt tredje album Divide And Conquer.

– Så gott som varje dag tänker jag att jag kanske ska lägga av medan det går bra. Samtidigt så vet jag inte vad jag skulle göra istället. Jag är lyckligt lottad på så många sätt. Jag har haft medgångar och många, många motgångar, men musiken har alltid varit betydelsefull för mig. Så visst har jag tänkt på att sluta, men jag kan inte avsluta något som betyder så mycket för mig.

Ny platta till vintern

På Audium Records har Danni sagt att det kändes som att komma hem. För närvarande har hon inget skivbolag, utan säger att hon föredrar att ha det så tills hon räknat ut sitt nästa drag.

– Jag och bandet arbetar med en ny skiva. Den är inte inspelad ännu, utan vi har den bara på arbetsdemos. Alla låtarna är skrivna av mig och bandet. Jag hoppas att den ska komma ut före vintern. Det blir som vanligt honky tonk och jag hoppas alla kan dansa till den. Jag tror den kommer att motsvara fansens förväntningar.

Divide And Conquer ligger Danni varmt om hjärtat och hon menar att den är mer Danni Leigh än de album hon gjort dessförinnan.

– Det var första gången jag gick in i studion utan att någon gjorde några kommentarer om hur lik Dwight Yoakam jag lät. Ironiskt nog så gjorde jag den skivan med Pete Anderson (Dwight Yoakams producent och högra hand, reds. anm.). Han var trött på att alla kallade mig för en kvinnlig Dwight och menade att på grund av dessa jämförelser så har ingen verkligen hört Danni Leigh. Pete och jag gav oss ut på ett chansartat äventyr och prövade olika saker. Jag genomförde den här skivan utan några förväntningar. Pete fick mig att testa nya saker med rösten, saker som jag aldrig trodde jag kunde åstadkomma. Förenklat kan man säga att Pete och jag hade friheten att göra som vi ville och vi hade jäkligt kul.

Hur blev då Divide And Conquer mottagen?

– Jag tror att vi på grund av Petes rykte i USA fick artistiskt erkännande. Vi blev också hårt kritiserade för skivan av en del människor som trodde att jag hade förlorat mitt sound. Märkligt nog var det samma människor som kritiserade oss som vägrade spela mina två första skivor på radio, så det är irrelevant men samtidigt väldigt förvirrande.

Gillar Dwight Yoakam

Danni står inte bara Pete Anderson nära, utan har även ett speciellt förhållande till Dwight Yoakam, som hon har spelat förband till ett antal gånger.

– Jag tycker Dwight är det bästa som har hänt countrymusiken på ett årtionde. Jag älskar hans sånger och förälskade mig i soundet från hans gitarrist. Då visste jag inte hur stor betydelse Pete Anderson hade för soundet, men han stod för hälften av det. Pete och jag har utvecklat en vänskap genom åren och det var en stor ära att få göra en skiva med honom. Jag skulle göra om det utan en sekunds tvekan.
– Dwight sa till mig att jämförelsen med honom kan bli som ett mörkt moln ovanför mitt huvud. Själv har jag aldrig känt så, okej kanske när det gäller radiobiten. Jag ser det som en enorm komplimang när någon säger att jag påminner dem om Dwight Yoakam. Jag tror det ligger på ett mer visuellt plan än något annat och det faktum att jag spelar in honky tonk-skivor.

Danni som låtskrivare

Det kanske inte är alla som vet att Danni hade en top 10 hit som låtskrivare tillsammans med Jeff Stevens och Steve Bogard. Sången ”I want to feel that way again”, framförd av Tracy Byrd, låg på listorna i hela 278 veckor! En av de sånger hon skrivit som ligger henne varmast om hjärtat är ”Last train to San Antone” från Divide And Conquer.

– Jag älskar övertygelsen jag hör i texten och i min röst varje gång jag sjunger den, berättar Danni. Jag är stolt över ordvalet jag gjorde när jag skrev den, för att utrycka det jag kände just då. Doug Swander och jag hade lätt för att skriva låtar tillsammans, men just den här var superlätt – sången skrek ut att den skulle skrivas och bli hörd.

De flesta låtarna som Danni har skrivit har hon skrivit tillsammans med andra. Jag ber henne att berätta lite närmare om sitt skrivande.

– Jag lägger ingen vikt vid om jag skriver ensam eller inte. Jag gillar att skriva musik ihop med andra, men jag har också skrivit rätt många låtar själv, vilka jag inte spelat in på skiva. När jag skriver låtar med andra så koncentrerar jag mig mer på texterna än på melodierna. Helt enkelt därför att de jag arbetar med oftast spelar bättre gitarr än vad jag gör, det gäller i alla fall min nuvarande gitarrist och bandledare Adam Roach, som ni kommer att få höra på scen och nästa skiva. Allt jag skriver är självupplevt, enda sättet att vara övertygande är att berätta sanningen.

Spelar på Ydre

Den åttonde juli är det så dags för Danni att beträda scenen på Ydre Country Festival. Med sig på scenen har hon gitarristen och bakgrundssångaren Adam Roach från Monterey, Kalifornien, basisten Mike McKenzie från San Antonio, Texas och på trummor Joe Humel från New York City.

– Vi träffades samtliga i Austin, Texas, och har spelat tillsammans i ungefär två år. Nu koncentrerar vi oss helt och hållet på att turnera i Europa, vilket vi är helnöjda med. Jag älskar Sverige! Det är ett av mina favoritställen i Europa och jag menar det verkligen. Jag ser fram emot att uppträda där igen, med mitt nya band. Jag har berättat för dem många gånger hur fantastiskt det är.

Danni Leigh älskar att stå på scen, vilket märks klart och tydligt. Om känslan att uppträda säger hon så här:

– Jag känner mig levande. Showerna på Furuvik Country Festival var väldigt coola, underbar publik och fyllda med energi. Jag hoppas att de vill ha tillbaks mig igen någon gång. Jag har en passion för chimpanser och gillar verkligen den delen av Furuvik. En dag skulle jag vilja ta aktiv del i kampen för att bevara chimpansernas fortlevnad.

Som avslutning ber jag Danni berätta om sina framtidsplaner och om det ligger någon överraskning på lut.

– Planerna är att den nya skivan ska komma ut inom en snar framtid och att ni kommer få se oss en hel del i Europa framöver. Skulle jag avslöja några överraskningar i övrigt så vore de ju inga överraskningar, eller hur? Man vet aldrig vad jag hittar på. Jag har en hel del galna planer för den närmaste framtiden.

Text och foto: Georg Ryttman

[Artikeln är ursprungligen publicerad i Country Gazetten]