Hold Your Horses – Broken Bones And Shattered Dreams

Artist: Hold Your Horses
Titel: Broken Bones And Shattered Dreams
CD
2018

Det har gått många år sedan jag först stiftade bekantskap med newgrass-bandet Hold Your Horses. Deras debutskiva släpptes 2010 och nu, åtta år senare, är de aktuella med uppföljaren Broken Bones And Shattered Dreams. Den nya plattan innehåller 10 låtar, vilket är dubbelt så många som fick plats på deras första cd. Det är inte utan anledning att man saknar Furuviks och Lidas countryfestivaler när man hör Hold Your Horses musik. Det hade passat perfekt en het vacker sommardag; att knäppa lite bilder på bandet och därefter slå sig till ro med en kall öl i gräset eller på en bänk och bara lyssna.

Det är en smakfull blandning av låtar på albumet, känslosamt framförda av gruppens sex nuvarande medlemmar. Skivan inleds med låten ”Mandy” om en ung tjej som växer upp med en alkoholiserad mor och blir utsatt för övergrepp av de karlar hon släpar hem. Det är en låt om hopplöshet och ensamhet. Martina har en dramatisk ådra när hon skriver sina texter, som i ”Death row ride” om en familj som blir illa behandlade av mannen i huset och slutar med att hon råkar skjuta deras barn som mannen använder som sköld. Vilket resulterar i att hon får dödsstraff. Hon delar dock låtskrivandet lika med Olle Florstam. Olle skriver bland annat om en alkoholiserad man som bränt sina broar, vilket lett till ensamhet, i ”Five bottles of Bourbon”. Men här finns också ”This old house” – en upplyftande countrylåt om den rekreation som ett trivsamt hem och umgänget med familjen kan ge. Skivans stora överraskning kommer i den avslutande ”Mika” som framförs på svenska och är den här cd:ns mest personliga spår.

Broken Bones And Shattered Dreams är väl värd sin speltid och gillar du bluegrass eller newgrass så tycker jag inte att du ska hålla tillbaka. Ge gruppen en chans och det är stora möjligheter att du kommer tycka om deras första fullängdare.  

Georg Ryttman

Kommentarer inaktiverade.