Den svenska countrydöden

Nåddes igår av den trista uppgiften att Sveriges i särklass bästa countryfestival – Scandinavian Country Fair (tidigare Furuvik Country Festival) lägger hatten på hyllan.

 

 

 

 

 

 

Efter sommaren meddelade ledningen för Lida Country Festival utanför Tullinge, Sveriges andra största countryfestival, att de inte längre har ekonomisk möjlighet att fortsätta driva sitt arrangemang. Och igår kom alltså beskedet att även Scandinavian Country Fair i Furuvik, utanför Gävle, packar ihop för gott.

Motigt för countrymusiken

Min sommar brukar börja med ett besök på Sweden Rock Festival tidigt i juni och avslutas på Scandinavian Country Fair i augusti, men så blir det alltså inte nästa år. Oerhört trist för oss som gillar countrymusik i Sverige. Countrymusiken har dock alltid haft det motigt hos oss, men ändå har man sett ett ökat intresse för musiken på senare år. Tyvärr så har besöksfrekvensen för svenska countryarrangemang dock inte varit tillräckligt för att det ska vara ekonomiska försvarbart att fortsätta driva de två ledande countryfestivalerna i landet.

Bestående minnen

Jag har besökt ett antal tillställningar på Furuvik under åren, och bevakat och plåtat Scandinavian Country Fair för Country Gazetten och sedemera Countrywood sedan tidigt 2000-tal. Den som vill bli nostalgisk kan läsa gamla artiklar på Countrywood eller titta på ett urval av mina bilder i albumet för festivalen.

Det är många minnen jag har samlat på mig genom åren, och jag har fått många nya vänner från campingen och inne på festivalområdet. Mycket bra musik och trevlig stämning har det varit, och motorn i det hela – Kjell Wärnevall – förtjänar en stor eloge för sitt idoga arbete med festivalen och sin enorma kärlek för countryfestivalen.

Keep it country!

Text och foto: Georg Ryttman

Kommentarer inaktiverade.