Dags att göra bokslut 2012

Med en vecka kvar till jul och två veckor till årsskiftet, så börjar det bli dags att göra bokslut för 2012. Sommarens festivaler känns lite avlägsna just nu, men bakom kulisserna pågår arbetet för fullt.

Konkurrensen bland musikfestivalerna i Sverige hårdnar för varje år som går. Scandinavian Country Music Fair i Furuvik skulle 2013 få konkurrens om samma speldagar som Getaway Rock Festival i samma region, om inte SCMF gått i graven. Visserligen har de olika inriktning – en countryfestival mot en hårdrocksfestival, men många av oss är allätare inom musikkonsumtion och då varken tid eller pengar räcker till att se allt man vill, så måste man prioritera.

Hård konkurrens

Marknaden i Sverige är trots allt begränsad. Hultsfredsfestivalen, som tidigare var den största i landet, fick ekonomiska problem var konkursmässiga när de 2011 togs över av det stora tyska företaget FKP Scorpio. Den tyska konsertarrangören, som driver drygt 15 festivaler i Tyskland, Schweiz, Danmark och Sverige, tog även över Getaway Rock Festival 2012 och är nu i startgropen för en ny jättefestival i Sverige – Brålandafestivalen. Klara för festivalen är bland andra Rammstein och Green Day. FKP Scorpio vill helt klart bli en stark utmanare till amerikanska Live Nation, som köpte upp såväl Luger som EMA Telstar, och har skaffat sig en stark plattform i Sverige.

Håller ställningarna

Sweden Rock Festival befäster sin ställning som Sveriges hårdrockfestival nr 1 genom att ha bokat Kiss och Rush som två av sina huvudakter i juni. Nischade festivaler med en stark och klar inriktning borde klara sig bättre än de där man försöker tillfredsställa alla smaker. Ändå gick den idéella Arvikafestivalen, med sin inriktning på synthmusik, i konkurs 2011 efter problem med ekonomin. Det såg även svart ut för Peace & Love i Borlänge, som efter att leverantörerna gjort skuldnedskrivningar med 50 % och med ökat stöd av Borlänge kommun ändå kommer att genomföra en festival 2013. År 2009 valde man även att lägga ner den trevliga lilla Stockholmsfestivalen Accelerator.

Intressant 2013

Det blir klart intressant att följa utvecklingen på den svenska festivalfrontern 2013. När startfälten börjar ta form på riktigt så startar också planeringen vilka festivaler som ska få ett besök i sommar. Det bästa vore om vi slipper få ett fåtal jättefestivaler och istället hamnar på fler små- och medelstora festivaler, där man kan välja dem som har bäst line-up för året. Och naturligtvis återkommer jag med nya fräscha bilder i nya fotoalbum från 2013 års festivaler.

Text och foto: Georg Ryttman

 

Kommentarer inaktiverade.