Ägget & Frida – Tills Döden Skiljer Oss Åt

Artist: Ägget & Frida
Titel: Tills Döden Skiljer Oss Åt
Skivbolag: Fortune Records
CD
År: 2014

Ägget och Frida - Tills Döden Skiljer Oss Åt

6-Beer

Ägget (Kent Berntsen) och Frida (Hylander) träffades först i samband med att de skulle spela in låten En Julsaga (Fairytale of New York), som också avslutar den här debutskivan. Ägget driver Ägg Tapes & Records som har gett ut punkmusik sedan 80-talet, samt Fortune Records (inte att förväxla med det amerikanska bolaget som existerade mellan åren 1946-1995) och har arbetat som konsertarrangör. Frida har ett långt förflutet som sångerska och har bland annat medverkat i tv-programmet Körslaget. Vid sidan av sin musikaliska karriär arbetar hon som läkarsekreterare.

Tills Döden Skiljer Oss Åt är dock inget punkrockalbum alls. Och den innehåller inget eget skrivet material, dock parets tolkningar av allt från sånger som ”Men bara om min älskade väntar”, ursprungligen skriven av Bob Dylan (amerikansk titel Tomorrow is a long time) och i Ulf Dagebys översättning, till den svenska gospelsången ”Pärleporten” och ”Jag väntar tills murarna rämnar”, skriven av Elisabeth och Morgan Hellman, vilka bägge ingår i gruppen Trailerpark Idlers. Trailerpark Idlers har kompat Ägget och Frida på samtliga spår utom ”En julsaga”. Och det hörs verkligen. Trailerparks sound lägger sig som en slöja över produktionen. På den inledande ”Fredagskväll” är cajunifluenserna tydliga.

Det är något charmigt med den här skivan. Äggets grovhuggna röst är så långt ifrån skönsång man kan komma och ibland går den över gränsen till att fungera, medan Fridas kompletterande sång är på en helt annan nivå. Paret Berntsen/Hylander lyckas samtidigt förmedla den kärlek de känner för den här samlingen låtar. Och jag gillar på något vis det udda de gör.

Georg Ryttman

Kommentarer inaktiverade.